Kompleks basenowy ul. Polna Wrocław

  • 4
  • Osiedlowy kompleks basenowy3
  • Osiedlowy kompleks basenowy2
  • Osiedlowy kompleks basenowy1
  • 5
  • Adres: Wrocław, Polna
  • Inwestor: Młodzieżowe Centrum Sportu
  • Powierzchnia użytkowa: 3724,55m²
  • Powierzchnia lustra wody: 1172,5m²
  • Projekt: 2017

Projektowany obiekt krytej pływalni zlokalizowany jest w miejscu istniejącego, lecz obecnie nie działającego kąpieliska, które powstało w latach 30 XX wieku.


Nowoprojektowany budynek krytej pływalni usytuowany jest w części północnej rozległej działki. Część południowa terenu przeznaczona jest pod lokalizację kąpieliska zewnętrznego, w skład którego wchodzą dwie niecki rekreacyjne o łącznej pow. lustra wody 900 m², zjeżdżalnie rurowe, rozległa plaża o nawierzchni sztucznej oraz zielone tereny rekreacyjne.


Budynek krytej pływalni mieści dwie niecki basenowe: sportową o wymiarach 25×12,5 m oraz rekreacyjną, o wymiarach 10×5,5 m, wyposażoną w atrakcje wodne. Obiekt wyposażony jest również w strefę saun oraz siłownię i salę fitness.


Projektowany budynek jest obiektem dwukondygnacyjnym, dwubryłowym. Wyższą część stanowi hala basenowa, która od strony zachodniej i południowej obudowana jest elementem niższym, przeznaczonym na część szatniowo-sanitarną, siłownię oraz salę fitness.


Elewacje zaprojektowane zostały w układzie horyzontalnym. Część parterowa obłożona ciemnymi płytami z betonu architektonicznego ma stanowić kompozycyjną bazę dla lekkiej, utrzymanej w jasnych kolorach i mocno przeszklonej górnej części budynku. Przeszklenia od strony wschodniej oraz południowej zabezpieczone są przed nadmierną infiltracją promieni słonecznych pionowymi łamaczami światła.
Wejście główne, zlokalizowane od strony północnej, podkreślone jest poprzez wycofanie ściany frontowej, tworząc w ten sposób podcień wejściowy.

Poprzedni Powrót do projektów