Home PL EN DE
przed-01.jpg
przed-03.jpg
przed-02.jpg
przed-04.jpg
przed-pzt.jpg
przed-szkic.jpg
Przedszkole cztero-oddziałowe
adres: Warszawa - Włochy, Batalionu Włochy
inwestor: Urząd Gminy Warszawa - Włochy
powierzchnia: 982 m²
projekt: 2006– 2 nagroda

Projektowany budynek przedszkola jest usytuowany w centralnej części działki i dzieli ją funkcjonalnie na dwie części. W części ogólnodostępnej ulokowano plac wejściowy, parkingi dla rodziców i pracowników oraz dojazd techniczny. W części południowo-wschodniej działki znajduje się teren rekreacyjny dla dzieci, z placem do zabaw, górką zimowych uciech, ogrodem ziołowym i licznymi urządzeniami do zabawy. 
Elementem łączącym te dwa obszary jest ciąg pieszy przebiegający wzdłuż całej działki łączący funkcjonalnie wszystkie fragmenty zagospodarowania terenu. Ciąg ten od strony ulicy ma formę placu wejściowego prowadzącego do wejścia do przedszkola, następnie ma kontynuację w układzie funkcjonalnym parteru, gdzie poprzez hol można przejść do wyjścia na drewniany taras. Taras ten ma formę drewnianego podestu umożliwiającego dostęp do atrakcji terenu rekreacyjnego. Po jego bokach znajduje się plac do zabaw i gier zespołowych oraz placyk z urządzeniami do zabawy. Zakończenie tarasu stanowi „zielona sala” -obszar zadaszony ażurową konstrukcją drewnianą z wyposażeniem umożliwiającym prowadzenie zajęć na świeżym powietrzu. 
Budynek przedszkola poprzez elewację ogrodową z dużymi przeszkleniami otwiera się na tereny zielone, zapewniając równocześnie naświetlenie pomieszczeń przeznaczonych dla dzieci. Od strony ulicy, po której znajdują się pomieszczenia administracyjne i sanitarne, elewacja posiada horyzontalne pasy mniejszych okien w regularnym układzie tworzące wraz z ażurowymi ściankami parteru całość kompozycyjną. Strefa wejściowa jest podkreślona poprzez nakrycie jej prostym daszkiem.

<- Wróć

ASPA Pracownia Architektoniczna
Sp. z o.o. Sp. komandytowa 

ul. Zielonego Dębu 6
51-621 Wrocław

telefon: +48 71 342 22 78
e-mail: grupa_wro@as-pa.pl