Home PL EN DE
slow-02.jpg
slow-01.jpg
slow-pzt.jpg
slow-szkic.jpg
Budynek biurowo–usługowy
adres: Wałbrzych, Lewartowskiego
inwestor: Urząd Miejski w Wałbrzychu
powierzchnia: 5000 m²
projekt: 2005– I miejsce

Obiekt stanowi uzupełnienie kwartału zabudowy śródmiejskiej. Składa się z trzech wizualnie wydzielonych skrzydeł o różnych wysokościach, z których dwa najdłuższe stanowią elewacyjne skrzydła budynku, natomiast najkrótsze, zaprojektowane jako wypełnienie podwórza.
Proponowany sposób zabudowy kwartału ma na celu ożywienie centrum miasta oraz stymulację zmian funkcjonalnych oraz estetycznych budynków sąsiednich. W tym celu w podwórzu zaprojektowano także uporządkowane skwery zieleni niskiej i średniowysokiej oraz wyznaczono ciągi komunikacyjne piesze i samochodowe. Wzdłuż najdłuższego reprezentacyjnego skrzydła znajduje się ciąg pieszy, poszerzony i wizualnie połączony z wewnętrznym atrium poprzez transparentne witryny lokali handlowo usługowych zlokalizowane w parterze. Dłuższe skrzydło budynku od strony ul. Słowackiego charakterem elewacji nawiązuje do znajdującego się nieopodal modernistycznego budynku handlowego z lat 20 XX wieku. Na narożniku budynku znajduje się przeszklona bryła, spajająca wizualnie dwie główne elewacje.

<- Wróć

ASPA Pracownia Architektoniczna
Sp. z o.o. Sp. komandytowa 

ul. Zielonego Dębu 6
51-621 Wrocław

telefon: +48 71 342 22 78
e-mail: grupa_wro@as-pa.pl